STELLA ARTOIS® ПОДКРЕПЯ ОТНОВО СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ СЛЕД ФЕСТИВАЛА В СЪНДАНС И ПРЕДИ КАН

Stella Artois® връчва голямата награда в международния конкурс на София Филм Фест

14 филма ще се борят тази година за голямата награда на генералния спонсор Stella Artois® в международния конкурс в рамките на София Филм Фест. Интернационално жури ще определи най-достойния сред претендентите за Stella Artois® Grand Prix. Победителят ще получи 5000 евро, диплом и статуетка.

Филмите в конкурсната категория са прецизна селекция от най-новото от световното кино. Много от тях вече са утвърдени на големи международни фестивали, като "Реконструкция" на Кристофър Бое със "Златна камера" за дебют от Кан, румънският "Мария" на Петер Калин Нетцер с две награди от Локарно, "Часовете на деня" на Хайме Росалес с награда на ФИПРЕССИ от Кан и други. България се представя с дебюта на Зорница София "Мила от Марс".

Голямата награда на Stella Artois® през 2003 г. бе спечелена от унгарския филм "Приятни дни" на режисьора Корнел Мундруцо. Призът бе връчен лично от г-н Брент Уилис, директор отдел Маркетинг и продажби в Интербрю. Въвеждането на конкурс издигна очевидно нивото на София Филм Фест и го наложи като ключово киносъбитие в Централна и Източна Европа. Това вече рефлектира върху интерес към феста от световната кинообщност. През 2004 г. се очакват близо 100 гости от цял свят, от които над 40 режисьори и актьори ще представят своите филми пред българската публика.
Тази година Международното жури ще бъде председателствано от легендарния американски режисьор Джери Шацбърг. За българските почитатели на киното той е известен с триумфа си от Кан "Плашилото" ("Златна палма") с гениални изпълнения на Ал Пачино и Джийн Хекман, както и с музикалния "Шоу на колела" с Уили Нелсън. Шацбърг е много известен фотограф и ще представи в София избрана колекция от свои фотоси в зала "Средец" на Евро-българския културен център. Останалите членове на журито са иранският режисьор Бабак Паями, носителят на приза от 2003 Корнел Мундруцо, актьорът Самуел Финци и актрисата Марта Кондова ( носителка на наградата на името на Невена Коканова за изгряваща звезда, за ролята си в "Под едно небе").

Stella Artois® подкрепя качественото кино в цял свят. Марката спонсорира и партнира на много кино инициативи както в международен, така и в национален аспект.

През последните две години Stella Artois® даде възможност на хиляди филмови почитатели да се насладят на хитовите заглавия на "кино под звездите".

Stella Artois® е основен партньор и на най-престижния световен кинофестивал - фестивалът в Кан. И през 2004 г. любителите на хубавата бира ще имат възможността да бъдат специални гости на Stella Artois® по време на това бляскаво филмово събитие. Stella Artois® партнира и на най-известния фестивал на американското независимо кино - Сънданс.

За допълнителна информация
София Филм Фест
Галя Крайчовска, Деница Езекиева
тел.: 851 92 75, 91 66 029