English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
Бистра Попдимитрова, сп. Одисей
Геновева Димитрова, в. "Култура"
Мария Касимова, сп. "1"
Стефан Тотев, сп. "Ревю"
Ваня Шиндарова, в. "Про & Анти"
Жанина Драгостинова, сп. "ЛИК"
Геновева Димитрова, в. "Култура"
Мариана Първанова, в-к "Седмичен труд"
Елица Димова, в."Труд"
Анита Димитрова, в. "Сега"
Джери Шацбърг (САЩ), режисьор, председател на Международното жури
Дамян Козоле (Словения), режисьор
Сърджан Вулетич (Босна и Херцеговина, режисьор)
Данко Жешич – (жури ФИПРЕССИ,Сърбия и Черна гора)
Елица Димова, в."Труд"
Григор Чернев, в. "Дума"
Ян Хржебейк (Чехия), режисьор
Олена Ершова (кинофестивал Киев, програматор):
Михаел Шор (Германия, режисьор):
Рангел Вълчанов (България, режисьор):
Бианка Таал (Синемарт - Ротердам):
Кристи Пуйо ( Румъния, режисьор)
Горан Маркович, (Сърбия и Черна гора), режисьор
Алън Миндъл (САЩ, режисьор):
Румяна Петкова (България, режисьор):
Алексей Попогребски (Русия, режисьор):
Томас Прашек (Чехия)
Емили Йънг (Великобритания), режисьор
Евгений Цимбал (Русия), режисьор
Самуел Финци, (България-Германия), актьор, член на Международното жури
Душан Милич (Сърбия, режисьор):
Алън Котон (Мексико, режисьор):
Сьорен Фогт (Германия), режисьор
Емил Антов, в-к "24 часа"
Виолета Цветкова, в-к "Новинар"
Мара Калчева, в. “7 дни спорт”
Васил Прасков, сп. "Паралели"
сп."Бюти"
сп. "Плейбой"
Георги Димитров, в. "Стандарт"
Цветана Георгиева, сп."Тема"
БТА
сп. "Хай клуб "
БТА
dir.bg
сп. "Паралели"
в. "Дневник"
Олег Константинов, в. "Култура"
в. Новинар
Емил Антов
в. Дневник
в. Новинар
Вилиана Семерджиева, в. Дума
БНТ
Сп.Тема
Деяна Ангелова, в. Монитор.
БТА
в. Дума
БТА, в. Сега, Седмичен Труд /15.1./
Анита Димитрова ,в. Сега
БТА

"Настроение за кино" - тази перифраза на заглавието на шедьовъра на Уон Карвай "В настроение за любов" изплува в съзнанието ми по време на една от последните прожекции на българското киносъбитие на годината. И досега си мисля, че е една от най-удачните лаконичности, характеризиращи Осмия "София филм фест". Защото как иначе може да се определи оживлението в столичния град в средата на март? И стълпотворението от фенове на седмото изкуство пред залите на петте софийски кина, където се "въртяха" един след друг като във ваелса - заглавка на фестивала, най-интересните представители на съвременното световно киноизкуство? Както и недостигащите места и билети за правостоящи и свободна площ, където да седнат, да се подпрат или облегнат "закъснелите" зрители? Настроението за кино се вплиташе в усещането за наближаващаат пролет, а резултатът бе едно приятно и ентусиазиращо пробуждане на душите и умовете на млади и подмладяващи се чрез приятни киноемоции хора.

БИСТРА ПОПДИМИТРОВА, СП. ОДИСЕЙ, 04 Apr 2004

"Вече ми липсва валсиращата "шапка" на фестивала, липсва ми карамфилената реклама на Stella Artois, липсва ми премалата от филми и хора...Беше тръпно. Имахме шанса да видим почти всичко, случило се в киното по световните фестивали през последната година (плюс "(залежали" заглавия и ретроспективи). Хитове, открития, издънки - близо 140 филма от 40 страни се наместиха според индивидуалните зрителски критерии.
Между "Затоичи" на Такеши Китано и "Басейнът" на Франсоа Озон, селекцията на Кита ни заключи в алтернативното кино - сред минимализмите, в които екстремността е свързана с екзистенциалната безуютност, а индивидът е огледало на обществената параноя. Ако миналата година на екрана преобладаваха скромните житейски проекти, сега те са изтласкани от инерцията на механизираното живеене - рутинни детайли от всекидневието, апатия, комплекси, депресия, страх, агресия са сковали човека от Изток и Запад, Север и Юг. Световният хаос се е вклинил като безжалостна матрица в опитите на майстори и младоци да "запечатат" днешността, та дори и "матирана" през вчера. От видяното става ясно за пореден път, че хармонията е химера."

ГЕНОВЕВА ДИМИТРОВА, В. "КУЛТУРА", 03 Apr 2004

"Може и да прозвучи нахално, ако кажа, че с Ася, Иван, Йовко, Борис и Андрей ти представям нова вълна в българската анимация. Въпреки това обаче много ми се иска да ги приемеш така, защото филмчетата им са достойни за всеки световен фестивал, Гледах ги на прожекция с всичките дванайсет късометражни филма, номинирани за наградата "Jameson" в рамките на София Филм Фест" тази година. И за първи път съжалих искрено, че личнит еми художествени умения свършват с някоя разкекерчена гъбка къщичка, нарисувана в блокчето на тригодишната ми дъщеря. Ако не си следил българската анимация през последните години, но помниш с добро "Тримата глупаци", пазиш във въображението с идетайл от "Га" или "Консерв филм" и знаеш, че има много наши аниматори, които влизат в надписите на големите холивудски продукции, имаш достатъчно основание да се запознаеш с тях. Те са следващите."

МАРИЯ КАСИМОВА, СП. "1", 02 Apr 2004

"Влизаме в Европа със София Филм Фест

Над 130 филма се завъртяха в рамките на осмото издание на "София филм фест", който стана основното културно събитие на сезона. Той е вече истински кинофестивал, признат и приет в семейството на престижни форуми, като тези в Кан, Венеция и Берлин. След като Стефан Китанов, директорът на феста, бе поканен за член на жури във Венеция и член на Европейската филмова академия, в София пристигнаха много негови колеги и значими кинотворци, като режисьорът Андрей Кончаловски и режисьорът на класиката "Плашилото" Джери Шацбърг."

СТЕФАН ТОТЕВ, СП. "РЕВЮ", 01 Apr 2004

"Отзвучаха празничните дни на филм феста. Би трябвало да сме благодарни на организаторите и специално на Стефан Китанов и екипа му от млади сътрудници, които допринесоха за прекрасната атмосфера на фестивала, а и заради усилията им да покажат световното кино на нас, а нашето - на света. Или както каза Стефан Китанов при закриването на фестивала: "Той ще даде възможност на много млади хора да се заразят с вируса на киното".

ВАНЯ ШИНДАРОВА, В. "ПРО & АНТИ", 01 Apr 2004

София филм фест можеше да мине и без наградата "Джеймисън". И сигурно това съвсем нямаше да се отрази на програмата. Но с наградата "Джеймисън" фестивалът става малко по-наперен, малко по-официален, малко по-сериозен. Самочувствието ни се подкрепя и от факта, че това е първият източноевропейски фестивал, в който "Джеймисън" демонстрира своето благородство и щедрост.

ЖАНИНА ДРАГОСТИНОВА, СП. "ЛИК", 23 Mar 2004

"Вчера 8. Международен София Филм Фест окончателно приктлючи. 17-те най-кино дни на българската публика и критика се изнизаха като в шеметен каданс. Равносметките предстоят.
След "Догвил" на Фон Триер (вж."Култура", бр.12 от 2004) - най-концепираната и бизмилостна филмова разправа с човешкия род, идва ред на неговия емоционално-етично-естетическти антипод ( както в цялостната програма, така и в личните ми пристрастия). това е скромният и потресен дебют на Жюли Бертучели "След като Отар замина". Разкрачен между Тбилиси и Париж, той представя тегобите на постсъветската грузинска мизерия и неизтребимата мощ на извечната грузинска виталност.........
"След като Отар замина" е сурово поетичен, социално травматичен, емоционално тръпен филм."

ГЕНОВЕВА ДИМИТРОВА, В. "КУЛТУРА", 22 Mar 2004

Киношедьовърът на датския режисьор Ларс фон Триер "Догвил" грабна наградата на публиката на осмия "София филм фест". Филмът ще бъде разпространяван у нас от "Радивижън". Окичен е с две европейски награди- за режисура и за операторско майсторство. Участва и в Кан 2003г., но за изненада на всички се размина със "Златната палма".
Едно от попаденията на "София филм фест" е и канадско-френската лента "Нашествия на варварите", която получи наскоро "Оскар" за чуждоезичен филм и има две награди от Кан. Филмът, разпространяван от "Биг Бенг", ще излезе по екраните у нас още през пролетта.

МАРИАНА ПЪРВАНОВА, В-К "СЕДМИЧЕН ТРУД", 18 Mar 2004

"Още великолепно световно кино и още неповторими киноемоции до края на седмицата очакват всеки, който посети "София Филм Фест.
Хонконгската полицейска история "Чункин експрес" ще идненада зрителите с по-различен режисьорски поглед. Във филма на Уон Карвай две ченгета са зарязани от своите приятелки, но срещат интригуващи дами, които може би ще променят живота им..."

ЕЛИЦА ДИМОВА, В."ТРУД", 17 Mar 2004

"Жени обраха наградите на "София филм фест"

Две дебютиращи български режисьорки засрамиха далеч по-именити свои колеги и грабнаха две от наградите на "София филм фест" миналата вечер. Светла Цоцоркова се разплака и си забрави статуетката, като разбра, че печели наградата "Джеймисън". Тя е за най-добър бълргарски късометражен филм и се изразява в 6000 евро. Наградата осигурява на "Живот със София" и шанса да бъде показан на множество големи европейски фестивали. Миналогодишният победител "Жълто" стигна чак до Кан."

АНИТА ДИМИТРОВА, В. "СЕГА", 16 Mar 2004


„Първото, което особено ме впечатли, беше вкусната храна. И, разбира се, хората, те всички са много ентусиазирани и мили. А и атмосферата е уникална, пълна с енергия. Тук на фестивала можеш да видиш само хора, които обичат киното и това е страхотно. Аз разбира се не подбирам зрителите, но предпочитам младите защото те виждат моите филми за първи път.”

ДЖЕРИ ШАЦБЪРГ (САЩ), РЕЖИСЬОР, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ, 15 Mar 2004

„За първи път съм в България и много ми харесва тук. Много съм впечатлен от фестивала и особено от всички хора, свързани с него. Много ми харесва и се надявам догодина да дойда за повече време.”

ДАМЯН КОЗОЛЕ (СЛОВЕНИЯ), РЕЖИСЬОР, 15 Mar 2004

Много съм доволен от фестивала, щастлив съм да бъда тук. Изненадващо беше за мен, колко възможности има в София да се прави определен тип бизнес, което е от голямо значение за всеки фестивал. Не е важно само да покажеш определен брой филми, а и да създадеш възможност на режисьорите да говорят с различни продуценти и хора от киноиндустрията относно следващите си проекти и в тази връзка искам да кажа, че провеждането на ”София Мийтингс” е една великолепна идея.

СЪРДЖАН ВУЛЕТИЧ (БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, РЕЖИСЬОР), 15 Mar 2004


"Много съм благодарен за гостоприемството и прекрасното време, което прекарах София. Екипът беше страхотен. Надявам се, че ще се срещнем отново на някой фестивал ( може би в София следващата година)."

ДАНКО ЖЕШИЧ – (ЖУРИ ФИПРЕССИ,СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА), 15 Mar 2004

"Жадните за нестандартно и модерно кино ще могат да заситят "глада" си само още седем дни. Лентите от последната седмица на "София филм фест" продължават да изненадват родните киномани. Уникален филм за последните мигове на Ванга, "преди да отиде доле", могат да видят зрителите днес в Дома на киното от 17.30ч. "

ЕЛИЦА ДИМОВА, В."ТРУД", 15 Mar 2004

"...Сам директорът Стефан Китанов говори в едно интервю, че неговата главна грижа е представяне на алтернативните заглавия "било чрез Дома на киното, било чрез фестивалите, а сега "Арт фест" започва да разпространява такива филми." "Младият Адам" на Дейвид Макензи и "Басейнът" на Франсоа Озон от тазгодишната програма са дошли по тази пътека в България. Така че мисията на "София филм фест" е осъзната. И необходима за българския зрител. Тя не се ограничава само в дните на мартенския бум. Вече е заявено намерението този дух да навлезе и в есенната "Киномания" и изобщо да напомня целогодишно за себе си. А това означава, че ще имаме по-голям избор между "дъвката за очите" и нещо по-различно, по-провокативно."

ГРИГОР ЧЕРНЕВ, В. "ДУМА", 15 Mar 2004

„Това е фестивал, който се прави от и за хората, които наистина обичат киното. Макар, че съм тук само от два дни, препълнените зали, които видях напълно ме убедиха в това.”

ЯН ХРЖЕБЕЙК (ЧЕХИЯ), РЕЖИСЬОР, 14 Mar 2004


Впечатленията ми са много добри. Мисля, че фестивалът върви нагоре и се изкачва на ново стъпало в развитието си. Също така СФФ дава добра възможност да се види общата картина на новото балканско кино, а идеята да се организира форум, на който младите режисьори могат да намерят средства за вторите си филми е отлична. Хората от киното могат да се срещнат, да разговарят помежду си и да станат факт интересни продукции и копродукции.

ОЛЕНА ЕРШОВА (КИНОФЕСТИВАЛ КИЕВ, ПРОГРАМАТОР):, 14 Mar 2004

Много жив фестивал. Абсолютен купон, всичко е много забавно.

МИХАЕЛ ШОР (ГЕРМАНИЯ, РЕЖИСЬОР):, 14 Mar 2004

Аз не мога да твърдя със сигурност, че познавам всички гости, но хората, с които се срещнах, нека не споменавам имена, да не се обиди някой, и ако кажа, че са много мили, много интелигентни, много свестни, може би това ще е най-малкото, което бих могъл да кажа за тях. Разбира се в техните очи ние виждаме нашата собствена надежда, че по някакъв начин нашето излиняващо кино ще получи кръв и ще може да се движи и разбира се не като комплиментарност, а като констатация да изкажа една дълбока благодарност на Стефан Китанов, който ако не е той имам чувството, че този празник, защото това наистина е празник нямаше да се състои.

РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ (БЪЛГАРИЯ, РЕЖИСЬОР):, 14 Mar 2004

Аз бях тук главно за ”София Мийтингс” и мисля, че това беше едно много добро начало на този прекрасен проект. Атмосферата беше чудесна

БИАНКА ТААЛ (СИНЕМАРТ - РОТЕРДАМ):, 14 Mar 2004

Много благодаря, че ме поканихте в София. Срещите с “decision makers” бяха доста добър опит за мен, а купоните бяха страхотни. Благодаря на целия екип – всички бяха много мили и това много ми помогна. Единственото , за което съжалявам е , че не можах да се разходя достатъчно из София. Може би следващия път!

КРИСТИ ПУЙО ( РУМЪНИЯ, РЕЖИСЬОР), 14 Mar 2004


„Атмосферата в града е някак различна. Мисля, че духът на фестивала е завладял много хора, киното присъства навсякъде около тях и е тема на разговорите им. Говорих и с югославския посланик в София, който гледа по два филма на ден и той също се съгласи с мен, че софиянци обичат своя фестивал.”

ГОРАН МАРКОВИЧ, (СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА), РЕЖИСЬОР, 13 Mar 2004


В София се събра великолепен състав от различни кинорежисьори, а и българското гостоприемство е невероятно.

АЛЪН МИНДЪЛ (САЩ, РЕЖИСЬОР):, 13 Mar 2004

Радвам се, че филмът ми ”Другият наш възможен живот” бе показан на София филм фест . Това е много рядка възможност в контекста на толкова силни и интересни филми, които са от цял свят, неподбрани по националност да мога да го видя и него. Аз съм много голяма почитателка на този фестивал защото вече трета година гледам почти всички филми и според мен това може само да обогати творците, които правят кино, да не говорим за зрителите, просто защото хоризонтът е много голям и имам чувството, че така си попълвам като пъзел глобуса – ето този филм е албански, този чешки, този унгарски и така нататък. Странното е, че точно на такива фестивали някои от филмите на големите нации се изпускат, но затова пък се забелязва киното на малките държави и това ни дава адски голям оптимизъм и на нас.
- В тази връзка, кои филми от тазгодишната програма на феста ви впечатлиха най-много?

Аз имам фаворит. Невероятният ”След като Отар замина”, това е дебюта на французойката. Такова нещо не съм очаквала, че една французойка може да направи може би най-точния, най-тънкия филм за една постсоциалистическа държава. И другия филм, който си ми е любим – това е турският ”Отчуждение”.

РУМЯНА ПЕТКОВА (БЪЛГАРИЯ, РЕЖИСЬОР):, 13 Mar 2004


"Бил съм на много фестивали с филма си ”Коктебел”, но като атмосфера София Филм Фест се превърна в любимия ми фестивал. Ако имам възможност непременно ще дойда пак!"

АЛЕКСЕЙ ПОПОГРЕБСКИ (РУСИЯ, РЕЖИСЬОР):, 13 Mar 2004

"Благодаря за прекрасната седмица в София. Нощта на концерта(в София ленд) беше страхотна, никога не съм виждал подобно място, наситено с такава атмосфера."

ТОМАС ПРАШЕК (ЧЕХИЯ), 13 Mar 2004„Аз съм за първи път тук и наистина се вълнувам от това. Мисля, че публиката се впечатлява от това, което се случва тук на фестивала и бих дошла следващата година с новия ми филм, ако съм поканена. Тук зрителите са много отворени към киното и сред тях преобладават младите

ЕМИЛИ ЙЪНГ (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ), РЕЖИСЬОР, 12 Mar 2004

„Благодаря на вашия фестивал, че първи пожела да направи малка ретроспектива на моите филми.”

ЕВГЕНИЙ ЦИМБАЛ (РУСИЯ), РЕЖИСЬОР, 12 Mar 2004

„Нещото, което най-много ми харесва, е духът на фестивала. Тук властва много свободен дух, няма официалност, хората имат бързи рефлекси, а в същото време, независимо от свободата, се върши много работа. Има много важни гости, контактите стават бързо няма дистанцията на големите фестивали - Кан, Венеция. Берлин също е уж по-отворен, но колкото по-голям е един фестивал, толкова повече бариери има за преодоляване. Това е фестивал за първи и втори филм на даден режисьор, но генерално има много добри филми и много добър избор. Аз гледам по три филма на ден, които са включени в състезателната програма и трябва да съм много съсредоточен, за да не изпусна нещо да бъда достатъчно обективен в преценката. Като си мисля за фестивала, си мисля за Стефан Китанов и виждам, че имам голям респект към това, което върши и към всички, които са в неговия екип и работят с него. Кита, както всички му казват, е душата на този фестивал и му свалям шапка на това, което прави. Толкова е смел и с толкова много енергия. Тъжното за фестивала е, че не се радва на необходимата държавна подкрепа, тя всъщност е изключително малка.”

САМУЕЛ ФИНЦИ, (БЪЛГАРИЯ-ГЕРМАНИЯ), АКТЬОР, ЧЛЕН НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ, 12 Mar 2004

За втори път съм в София. Възхитен съм от фестивала, мисля, че може би това е най-вълнуващата кинопроява в Югоизточна Европа. Много харесвам работата на Стефан Китанов. Чух, че тази година са дошли около 120 гости – наистина съм впечатлен.

ДУШАН МИЛИЧ (СЪРБИЯ, РЕЖИСЬОР):, 12 Mar 2004


"Мисля, че фестивалът е много добър, много голям. Щастлив съм, че се намирам във вашата красива страна, българите са много мили хора, а гостоприемството им е невероятно."

АЛЪН КОТОН (МЕКСИКО, РЕЖИСЬОР):, 12 Mar 2004

Сьорен Фогт (Германия), режисьор


„Много се радвам, че точно тук имам възможност да представя филма си. Аз отдавна познавам България и това което ме вълнува най-много е начинът, по който публиката ще възприеме филма ми „Самоличността убива”. Това е един много реален и всекидневен филм или поне така се възприе в Германия. Реакцията на хората не беше едностранна, имаше хора, които бяха много възхитени и такива които изобщо не могат да го приемат. Интересно ми е как ще реагират хората тук.”

СЬОРЕН ФОГТ (ГЕРМАНИЯ), РЕЖИСЬОР , 10 Mar 2004

"Няколко ленти, проверени от феновете по света, са каймакът на осмото издание на "София филм фест", който стартира снощи. За тържественото събитие бе приготвен японският "Затоичи" на един от стълбовете в далекоизточното кино - Такеши Китано.
Очевидно дълг на всеки японски режисьор е да свали шапка на великия си сънародник Куросава. Китано не прави изключение. В микса между екшън и уестърн един сляп самурай се цани да защитава планинско градче от бандити.
С любопитство се очаква "Догвил", който главната героиня Никол Кидман не можа да изгледа на премиерната прожекция. Толкова бил жесток и брутален. Режисьор е Ларс фон Триер, вече смятан за знаменитост."

ЕМИЛ АНТОВ, В-К "24 ЧАСА", 05 Mar 2004

"Как да пуснат ново заглавие киноразпространителите, когато от снощи с пълна пара се завъртя програмата на осмия поред София филм фест? Особено в столицата периодът направо не е за премиери. И какво се получава, мислите? Излизат две ленти - едната още от програмата на миналогодишната Киномания,а другата - радост за децата.
Е, така е. Многотията търсете в НДК, филмотечно кино "Одеон", "Център", в Дома на киното и Евро-българския център, а в останалите салони ще се задоволите с поредната съдебна драма по роман на Гришам и с най-новия пълнометражен анимационен хит".

ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВА, В-К "НОВИНАР", 05 Mar 2004

"София Филм Фест потегли вчера като влак с над 100 разноцветни вагона на съвременното алтернативно кино."


МАРА КАЛЧЕВА, В. “7 ДНИ СПОРТ”, 05 Mar 2004

"Кой казва,че холивудския модел sexy superstar не може да бъде забравен поне за малко? Може, ако говорим за истински талантлива актриса.
Тилда Суинтън, дошла от ъндърграунда , е именно такава. Родената през 1960 г. шотландка разбива митовете, че е почти непосилно да бъдеш забелязан от продуцентите, ако не си развяваш бельото от екрана. Тя започва кариерата си в киното през 80-те в някои от най-скандалните филми на легендата на английската контракултура Дерек Джърман (снимал клипове за "Дъ Смитс" и "Пет Шоп Бойс"). Починалият десетина години по-късно от СПИН режисьор, до голяма степен задава провокативния й творчески образ – мадона на гейкиното; истерично студена икона, украсяваща проектите на мнозина творци от хомосексуалната общност и през 90-те."


ВАСИЛ ПРАСКОВ, СП. "ПАРАЛЕЛИ", 04 Mar 2004

"Всички киномани очакват най-голямата филмова фиеста за годината. Тя започва от 4 март, продължава до 14 март и е организирана от Арт Фест съвместно с Националния дворец на културата, в партньорство с национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Фестивалът за поредна година предоставя една невероятна възможност на българските зрители - да проследят най-новите тенденции в съвременното кино. В наложилите се напоследък трудности и липса на стойностни културни прояви екипът на София филм Фест с много ентусиазъм и усилия организира перфектно това значимо събитие, като го превръща постепенно във фестивал на световно ниво."

СП."БЮТИ", 01 Mar 2004

"Тази година любимото на всеки киноман събитие София Филм Фест (от 4 до 14 март, ако трябва да сме прецизни) скача с две нива нагоре - с панорамите на Нийл Джордан, Уон Кар-вай и Рангел Вълчанов и предлага изискана, много силна програма."

СП. "ПЛЕЙБОЙ", 01 Mar 2004

"Още един киноас е гост в първите дни на Феста. Прославеният руски режисьор Андрей Кончаловски ще говори в събота в зала 1 на НДК за своя нов проект "Домът на глупците". Филмът се очаква да е едно от ярките събития на феста."

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, В. "СТАНДАРТ", 29 Feb 2004

"Ясно е, че в София не може да се организира фестивал като в Кан или във Венеция, нито пък НДК да се превърне в шато или палацо. Но когато в нашия т.нар. дворец влязат световноизвестният американски режисьор Джери Шацбърг, руският му колега Андрей Кончаловски и прочутата немска актриса Катя Риман, с право ще можем да се чувстваме като участници в киносъбитие от класа."

ЦВЕТАНА ГЕОРГИЕВА, СП."ТЕМА", 28 Feb 2004

Седемдесет и два филма са кандидатствали за наградата "Джеймисън"
Седемдесет и два филма, предимно от млади автори, са кандидатствали за Втория национален конкурс за късометражно кино "Джеймисън" в рамките на 8-я "София филм фест" /4 - 14 март/. Почти поравно са представени игралните, анимационните и документалните филми, съобщава БТА, цитирайки съобщение на организаторите на кино форума.
Наградата "Джеймисън" е сребърна статуетка от ирландския скулптор Кевин О'Дайър и 6000 евро. За нея ще се състезават 12 от филмите, избрани от селекциона комисия с председател Александър Янакиев и членове Жанина Драгостинова, Иван Русев, Костадин Бонев и Стефан Командарев.
Отличието ще присъди международното жури на "София филм фест" под председателството на Джери Щацбърг, САЩ. Награденият филм ще бъде показан през идната година на всички фестивали в Европа, където се организира конкурсът "Джеймисън".

БТА, 27 Feb 2004

"За първи път у нас ще има панорама на ирландското кино В него са включени творби на трима млади режисьори и ретроспектива на легендарния Нийл Джордан (Оскар за сценария на "Играчка –Плачка"). 54- годишният режисьор, сценарист, саксофонист, революционер и бохем ще бъде представен с шест филма. За първи път ще видим неговия "Ангел", заснет преди 24години. Музикант става неволен свидетел на ужасяващо двойно убийство, заменя саксофона си с пистолет и тръгва да отмъщава. Ще бъде показан и дебютът на Кирстен Шеридан. Тийнейджърска любов разцъфтява насред ширещата се агресия. "Спомен за златната рибка" разбива представата за ирландското кино като мрачно и подтискащо. Това е лирична комедия за няколко влюбени двойки в днешен Дъблин. Филмът е носител на наградата на публиката от фестивала в Лос Анджелис."

СП. "ХАЙ КЛУБ ", 27 Feb 2004

Журналистическата гилдия ще връчва награда
за най-добър български късометражен
филм на конкурса "Джеймисън"
Журналистическата гилдия ще връчи награда за най-добър български късометражен филм на конкурса "Джеймисън" в рамките на 8-я "София филм фест" /4-14 март/, съобщава БТА, цитирайки директора на фестивала Стефан Китанов на пресконференция същия ден.
Репортерите ще гласуват за един от 12-те филма, номинирани за наградата "Джеймисън". Филмът, събрал най-много гласове, ще получи грамота.

БТА, 18 Feb 2004

Три нови ирландски филма и ретроспектива на корифея Нийл Джордан ще видят зрителите на наближаващия 8-и София филм фест", информира сайтът dir.bg в рубриката си кино.

DIR.BG, 16 Feb 2004

Блондинка, но не от вицовете
Под това заглавие сп. "Паралели" предлага портрет на "най-търсената и скъпо платената актриса в Германия", ухажвана в Холивуд. Това е Катя Риман, която ще бъде специален гост на най-значимото българско артсъбитие за годината - София филм фест, пише "Паралели" и уточнява, че Риман ще присъства на прожекцията на "Розенщрасе" в който играе главната женска роля.

СП. "ПАРАЛЕЛИ", 13 Feb 2004

Звездата на германското кино Катя Риман ще гостува на "София филм фест"
Звездата на германското кино Катя Риман ще представи лично на специална прожекция в Дома на киното на 4 март филма "Розенщрасе", пише в. "Дневник".
Събитието ще бъде в рамките на "София филм фест".

В. "ДНЕВНИК", 13 Feb 2004

8-ми международен "София филм фест"
Акцент на международния конкурс в тазгодишното издание на "София филм фест" поставя Олег Константинов на страниците на в. Култура.
Той се спира на селекцията от 14 филма от най-новото в световното кино, сред които "Реконструкция" на Кристофър Бое със "Златна камера" за дебют от Кан, "Мария" на Петер Калин Нетцер с две награди от Локарно, "Часовете на деня" на Хайме Росалес с награда на ФИПРЕССИ от Кан и други.

ОЛЕГ КОНСТАНТИНОВ, В. "КУЛТУРА", 13 Feb 2004

Катя Риман прие роля във филм на Илиян Симеонов
Примата на германското кино - Катя Риман се е съгласила да участва в новия филм на режисьора Илиян Симеонов и продуцента Захари Паунов "Пазачът на мъртвите", пише в. Новинар.

В. НОВИНАР, 13 Feb 2004

Любовни ядове пълнят екрана
Матинета в Дома на киното предлагат три любовни кинохита, съобщава в. 24 часа в столичната си притурка. Емил Антов изразява очевидните си предпочитания към Рене Зелуегър в ролята на Бриджит Джоунс в "Дневникът на Бриджит Джоунс", като не пропуска и филмите "Убивай ме нежно" и "Как да загубиш гаджето си за 10 дни".

ЕМИЛ АНТОВ, 13 Feb 2004

София филм фест стартира с японско кино
Най-новият филм на световноизвестния японски режисьор Такеши Китано "Затоичи" ще открие осмото издание на София филм фест тази година, информира сп. Trans Life във февруарския си брой и се спира подробно на филмите, включени в програмата му.
Световният хит "Затоичи" на режисьора Такеши Китано открива 8-мия "София филм фест", съобщава и в. Дневник.

В. ДНЕВНИК, 13 Feb 2004

Връчват награда JAMESON за втори път
Втори конкурс за наградата JAMESON за късометражен филм бе обявен от организаторите на традиционния "София филм фест", съобщава в. Новинар

В. НОВИНАР, 12 Feb 2004

Българското участие на "София филм фест"
За първи път на "София филм фест" ще има ретроспектива на наш режисьор и това ще стане традиция, пише Вилиана Семерджиева за в. Дума.
"Азбука на надеждата" на Стефан Командарев със "Златен ритон" и новият филм на Елдора Трайкова "Гласове" са българските филми в документалната програма на фестивала. Между чуждестранните участници са Евгений Цимбал /Русия/ и Улрих Зайдел /Австрия/, които се очаква да дойдат в София, допълва в. Дума.

ВИЛИАНА СЕМЕРДЖИЕВА, В. ДУМА, 11 Feb 2004

Шедьовърът на култовия японски режисьор Такеши Китано ще радва зрителите на Зала 1 на НДК на официалното откриване на София Филм Фест на 4 март от 19.00 часа, съобщи БНТ.
"Насилието е като комедията: сграбчва ни внезапно, без предупреждение." - обича да казва японският режисьор и актьор Такеши "Бийт" Китано. И наистина в голяма част от филмите му, като "Жестокото ченге" (1989), "Сонатина" (1993), "Фойерверки" (1997, носител на "Златен лъв" от Венеция), "Брат" (2000) насилието и комичното съществуват в някаква много особена сплав. Има ги дори и в по-различните му, лирични и изненадващо плавни филми като "Сцена край морето" (1991), "Кикуджиро" (1999) и "Кукли" (2002). В България японският режисьор стана известен на по-широк кръг публика благодарение на своеобразните панорами на японско кино в рамките на Международния София Филм Фест 2002 и 2003 година, припомня БНТ.

БНТ, 10 Feb 2004

"Догвил" на София филм фест
Списание Тема информира своите читатели киномани за заглавията на филмите, които ще бъдат показани на София филм фест.

СП.ТЕМА, 07 Feb 2004

135 заглавия на "София филм фест"
Осмото издание на "София филм фест" включва цели 135 заглавия. ОТ тях 105 са игрални и документални филми, а 30 са късометражни, пише Деяна Ангелова от в. Монитор.
С подобни заглавия излизат и в. Дневник и Сега, които също отделят внимание на осмото издание на "София филм фест" и най-интересното в неговата програма.

ДЕЯНА АНГЕЛОВА, В. МОНИТОР., 06 Feb 2004

Художничката Зорница София представя България в международния конкурс за първи и втори филм на 8-я "София филм фест"
Художничката Зорница София представя България в международния конкурс за първи и втори филм на 8-я "София филм фест" /4-14 март/. Тя ще участва с дебютния си филм "Мила от Марс". Зорница София има над 50 изложби у нас и в странство, завършила е режисура задочно при проф. Людмил Стайков

БТА, 05 Feb 2004

Уон Кар-Вай е единственият режисьор, заради когото мога да остана 15 месеца в кожата на един персонаж, казва актрисата Маги Чън участието си във филма на хонконгския режисьор "В настроение за любов", който е сред акцентите в програмата на Осмия София филм фест"

В. ДУМА, 27 Jan 2004

Легендарният американски режисьор Джери Шацбърг оглавява журито на "София филм фест"
Легендарния американски режисьор Джери Шацбърг ще пристигне в София през март, за да председателства журито на осмия "София филм фест".
Международният конкурс в рамките на фестивала е ориентиран към откриване на таланти - в него могат да участват първи или втори филми. През 2003 г. носител на Голямата награда на "Стела Артоа" (с премия от 5000 евро) стана унгарският филм "Приятни дни".
Джери Шацбърг (1927) е видна фигура на независимото американско кино. Филмът му "Плашилото" (1973) с Ал Пачино и Джийн Хекман e един от големите авторски филми на 70-те, носител на "Златна палма" в Кан. В България Шацбърг е популярен и с "Шоу на колела" (1980) с Уили Нелсън.

БТА, В. СЕГА, СЕДМИЧЕН ТРУД /15.1./, 16 Jan 2004

Късометражни филми за втори път се състезават за 6000 евро
За втори път започна надпреварата за награда за български късометражен филм, която ще бъде връчена на 14 март на "София филм фест". Първият лауреат на приза "Джеймисън", който се дава на още 14 европейски кинофестивала, е студентът от НАТФИЗ Иван Русев.

АНИТА ДИМИТРОВА ,В. СЕГА, 18 Dec 2003


Прочутият руски режисьор Андрей Кончаловски е специален гост на 8-ия международен "София филм фест" /4 - 14 март/, съобщи на пресконференция на 10 декември 2003 г. директорът на фестивала Стефан Китанов.
Кончаловски ще представи филма си "Домът на глупците", награден на фестивала във Венеция миналата година, и ще присъства на премиерата на книгите си "Възвисяващи лъжи" и "Принизяващи истини", подготвени за печат от издателство "Колибри".
Очакват се близо сто именити гости - режисьори, актьори, продуценти, представители на престижни международни кинофоруми.
Над 100 игрални, 10 документални и 60 късометражни филма са в афиша на фестивала, организиран от "Арт фест" и НДК със съдействието на национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Патрон на фестивала е столичният кмет Стефан Софиянски.
След основната програма ще има допълнителни прожекции от 15 до 25 март в София и Бургас, тъй като повечето от филмите идват само за фестивала, обясни Китанов.
Филмите са групирани в 10 рубрики - Международен конкурс за първи и втори филм, Специални премиери, Европейски екран - с фокус върху новото руско кино, Ново българско игрално кино, Балкански филмови срещи, Световен екран, Ретроспективи на Рангел Вълчанов и Уон Кар-Вай, Дигитално кино, Документална програма и Българско късометражно кино - награда JAMESON за късометражен филм.
БТА, в. Дума, 24 часа, Стандарт, Новинар, Дневник


БТА, 10 Dec 2003
Начало 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by