English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
ДЖЕРИ ШАЦБЪРГ
БАБАК ПАЯМИ
САМУЕЛ ФИНЦИ
КОРНЕЛ МУНДРУЦО
МАРТА КОНДОВА
ДЖЕРИ ШАЦБЪРГ
Председател на Международното жури Роден в Манхатън, Ню Йорк. Изоставя заниманията си като режисьор на ТВ реклами и моден фотограф, за да се отдаде на филмова кариера точно в подходящото време: след шумния успех на "Волният ездач" през 1969 г. филмовите компании търсят режисьори с личен стил, които могат да правят филми за по-младата публика. Първият му филм "Недоумението на едно пропаднало дете" (1970), разказващ историята на нещастна манекенка, не получава особено висока оценка от критиката. Но следващият - "Паника в Нийдъл Парк" (1971), мрачно изследване на пристрастеността към кокаина с участието на Ал Пачино, му създава репутацията на майстор. Пачино партнира на Джийн Хекман в следващия филм на Шацбърг - "Плашилото" (1973), отличен със "Златна палма" в Кан. След "Шоу на колела" (1980) Шацбърг разширява географията, снима в Тунис "Misunderstood" (1983) с Джийн Хекман, после прави два малки жанрови филма - комедията "No Small affair" (1986), с една от ранните роли на Деми Мур и гангстeрския трилър "Street Smart" (1987) с Кристофър Рийв и Морган Фрийман.
От края на 80-те режисьорът все по-често работи в Европа, началото е драмата от времето на нацизма "Reunion" (1989) с Джейсън Робардс по сценарий на Харолд Пинтър. През 1995 г. Шацбърг е между 40-имата световни режисьори, поканени от Френския филмов център в проекта за 100 годишнина на киното Lumiere et compagnie - заедно с Вим Вендерс, Дейвид Линч, Тео Ангелопулос и др. Там всеки от тях разказва за 52 секунди и само в три кадъра една своя история. Последния си засега филм "Day the Ponies Come Back" (2000) Шацбърг снима отново с френска подкрепа, но действието на драмата за син, търсещ баща си, е в родния на режисьора Бронкс, Ню Йорк.
БАБАК ПАЯМИ
Бабак Паями e роден в Техеран през 1966 г. Учи кино в Университета в Торонто в началото на 90-те години. През 1998 г. се връща в Иран след близо 20-годишно отсъствие, за да продуцира и режисира дебютния си филм "Още един ден", представен в секция "Панорама" на Берлинале през 2000 г. Филмът печели Специалната награда на журито в Торино и Наградата за артистичен принос в Токио. Вторият му филм - "Тайно гласуване", получава "Сребърен лъв" за режисура във Венеция през 2001 г., а "Мълчание между две мисли" е неговият следващ проект.
САМУЕЛ ФИНЦИ
Български и германски актьор, роден през 1966 г. в Пловдив, син на големия български театрален и филмов актьор Ицхак Финци. Завършва актьорското си образование във ВИТИЗ. От началото на 90-те години работи в Германия, където е сред най-ангажираните театрални актьори. Сред български- те му филми се открояват "Лагерът" (1990) на Георги Дюлгеров, "Забраненият плод" (1994) на Красимир Крумов, "Опашката на дявола" (2000) на Димитър Петков и "…И Господ слезе да ни види" (2003) на Петър Попзлатев. Сред немскоезичните му филми се откроява "Завещанието" - австрийското предложение за "Оскар" за 2002 г. На немска сцена е играл и в постановки на "Леонс и Лена", "Войцек", "Дон Кихот", "Федра" и "Платонов".
КОРНЕЛ МУНДРУЦО
Корнел Мундруцо е роден през 1975 г. в Будапеща. През 1998 г. завършва режисура и актьорско майсторство в Унгарската филмова академия (Hungarian Academy for Film and Drama). Автор е на отличени с награди късометражни и документални филми. През 2000 г. заснема експерименталната драма "Желая това и нищо повече". През 2002 г. завършва "Приятни дни", с който печели не само похвалите на международната критика, но и множество награди, сред които и Наградата за най-добър филм в международния конкурс на 7-ия Mеждународен София Филм Фест, както и номинация за Европейската филмова награда '02 за откритие на годината. В момента Корнел Мундруцо работи по проектите на три игрални филма с работни заглавия DELTA, The Unknown Soldier и Devils -Dreamer of Bloodless Crimes.
МАРТА КОНДОВА
Българска актриса, родена през 1980 г. в София. Дъщеря на големия български театрален и филмов актьор Иван Кондов. Завършва НАТФИЗ през 2001 г. Играе в трупата на театър "София". През 2000 г. се снима в отличения с награда "Златна ракла" ТВ сериал "Хайка за вълци". През 2001 г. участва в друг телевизионен филм - "Колобър". През 2003 г. изиграва главната роля във филма на режисьора Красимир Крумов "Под едно небе", отличен с наградата за най-добър филм на фестивала "Златна ракла" и с наградата на KODAK за най-добър български игрален филм от 7-ия Mеждународен София Филм Фест. През 2003 г. се снима във френската продукция "Смъртно наказание" на режисьора Жил Беа. Марта Кондова е отличена с наградата "Невена Коканова" '03 за най-добра млада актриса. Наградата є е присъдена за изпълнението на ролята на Руфие във филма "Под едно небе".
Начало 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by