English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
08.03, Понеделник - 20:00, НДК - Зала 1
09.03, Вторник - 13:30, Люмиер
Режисьор:  Фернандо Мейрейес , Катя Лунд
Оператор:  Сесар Шарлоне
Сценарист:  Браулиу Мантовани
Продуцент:  Андреа Барата Рибейру , Маурисиу Андраде Рамуш
Музика:  Антонио Пинто , Ед Кортес
В ролите:  Матеуш Нахтергеле , Шеу Жоржи , Алехандре Родригеш , Леандро Фирмину да Ора , Фелипе Хаагенсен , Джонатан Хаагенсен
Продукция:  02 Filmes/Video Filmes
Световен разпространител:  Wild Bunch
Разпространител за България:  Съни Филмс
Световен Екран
Войни на небето и земята
Градинско парти
Градът на Бога
Кен Парк
Кърваво злато
Морски стражи
Нашествията на варварите
Престъплението на Отец Амару
Пролет в малкия град
Пролет, лято, есен, зима… и пролет
Странно

   
ГРАДЪТ НА БОГА
CIDADE DE DEUS
CITY OF GOD
Бразилия, 2002, 131 мин, цветен
Награди:  Хавана 2002 - "Голямата награда" "Големият корал", за мъжкия актьорски ансамбъл, за операторско майсторство, за монтаж, на ФИПРЕССИ и на Католическото жури Награда на Британската академия '02 за монтаж 4 Номинации за "Оскар" '04

Филмът е кървав разказ за пласирането на дрога в най-стария и опасен бордей в Рио де Жанейро, чието действие се развива между 60-те и 80-те на XX в. Малки момчета вече си играят с пистолети по прашните ъгли на улица “Сидаде де Деуш” (Божият град). Онези, от които взимат пример, са стари приятели от престъпните улични банди. Всеки, роден тук, в кварталите, наречени “фавелас”, вероятно и ще умре тук – по-скоро рано, отколкото късно, и то от насилствена смърт. Бускапе расте в много брутална среда и едва когато вижда за първи път приятелите си през обектива на своята камера, осъзнава, че тя може да се окаже неговото спасение. Идеята за “различно оптично решение” се превръща в средството, с което той да се преобрази от “действащо лице” в “наблюдател”: ужасен, състрадателен и неспособен да си затвори очите за този безнадежден свят.

"Това е кино в най-динамичната му форма, пулсиращо с могъща, непредсказуема енергия. Тази история за уличната престъпност и войни за територия става още по-реалистична от факта, че е заснета на истинското опасно място и в нея участва състав от неизвестни актьори, които са израснали в тези бедни квартали. Трагичността се подсилва от ранната възраст на героите: за тези деца е по-лесно да намерят пистолети, отколкото играчки, а репутация на кораво копеле е по-желателна от прегръдките на мама. Визуалният стил на режисьора Мейрейес отразява непоносимата жега на улиците и нервната енергия на юношество, в което властват законите на джунглата."
Колин Кенеди, сп. “Empire”

   
ФЕРНАНДО МЕЙРЕЙЕС
FERNANDO MEIRELLES
Бразилски режисьор, роден през 1955 г. в Сау Пауло. Докато учи архитектура, започва да прави експериментални видеофилми чрез собствената си компания “Olhar Electronico”. Утвърждава се в телевизията като продуцент и режисьор на рекламни клипове.
1998  Лудетината: Приключение
2001  Прислужници
2002  Градът на Бога
КАТЯ ЛУНД
2002  Градът на Бога
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by