English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
19.03, Петък - 16:00, Люмиер
20.03, Събота - 21:00, Дом на киното
Режисьор:  Нийл Джордан
Оператор:  Ейдриън Бидъл
Сценарист:  Патрик Маккейб , Нийл Джордан
Продуцент:  Редмънд Морис
Музика: 
В ролите:  Еймън Оуенс , Алън Бойл , Стивън Рей , Фиона Шоу , Йън Харт , Патрик Маккейб , Шинейд О’Конър
Продукция:  Butcher Boy Film
Световен разпространител:  Ирландски филмов институт
Ирландско кино: Зеленият Екран
Ако се опозоря
Ангел
Диско прасета
Добрият крадец
Играчка-плачка
Малкият касапин
Мона Лиза
Остави старите си грехове
Остров Тори
Песен за бедното момче
Петдесет процента сивота
Пиле
Спомен за златната рибка
Чудото

   
МАЛКИЯТ КАСАПИН
THE BUTCHER BOY
THE BUTCHER BOY
, 1997, 106 мин, цветен
Награди:  1998 - "Берлинале" – за режисура и диплом за майсторска актьорска игра на Еймън Оуенс; Европейска филмова награда '98 за операторско майсторство

Клишето, че е доста трудно психологическите романи да бъдат пренесени на филмова лента е толкова старо, колкото и мнението, че американците не могат да говорят с ирландски акцент. Но случаят с “Малкият касапин” на автора Патрик Маккейб - шокираща история, развиваща се в Ирландия през 60-те години на XX в., за трудно дете, чиито все по-силни параноя и гняв водят до кървава развръзка, и всичко това разказано от самия главен герой - сигурно е един от най-трудните.
Впечатляващото в екранизацията на Нийл Джордан е, че той се е въздържал от прекалено раздробяване на книгата, като в същото време линейното му повествование си остава вярно на духа и стила на оригинала. Още по-забележително е откритието, което Джордан прави в лицето на малкия Еймън Оуенс - ученик от графство Каван, изпълняващ ролята на емоционално неуравновесения Франси Брейди. А Фиона Шоу (пожънала много овации с играта си на британската сцена) предлага сюблимно превъплъщение в надменната, самовеличаеща се обществена кариеристка г-жа Нюджънт.
Кристофър Хемблейд

   
НИЙЛ ДЖОРДАН
NEIL JORDAN
Ирландски режисьор, роден през 1950 г. Израснал е в Дъблин, където по-късно изучава история и литература в Университетския колеж. Джордан започва да пише от ранна възраст и по време на работата си в малки театри публикува сборника с разкази “Нощ в Тунис” [Night in Tunisia] (1976 г.) Започва да пише сценарии за ирландската телевизия и BBC и публикува романа “Миналото” [The Past] през 1980 г., а през 1982 г. режисира и първия си филм - Ангел. Носител на “Оскар” за оригинален сценарий за Играчка-плачка, “Златен лъв” за Майкъл Колинс и “Сребърна мечка” за режисурата на Малкият касапин.

1982  Ангел
1986  Мона Лиза
1989  Не сме ангели
1991  Чудото
1992  Играчка-плачка
1994  Интервю с вампир
1996  Майкъл Колинс
1997  Малкият касапин
1999  Видението
1999  Краят на аферата
2002  Добрият крадец
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by