English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
07.03, Неделя - 21:00, Дом на киното
Режисьор:  Ян Хржебейк
Оператор:  Ян Малир
Сценарист:  Петр Ярховски
Продуцент:  Ондржей Троян
Музика:  Оскар Петр
В ролите:  Болеслав Поливка , Ярослав Душек , Ева Холубова , Вилма Цибулкова
Продукция:  Total HelpArt
Световен разпространител:  Czech Television – Telexport
Европейски екран
Всички обичат Алис
Зус и Зо
Кухненски истории
Майката
Нои Албиноса
Порнография
Порта към небето
Пупендо
Самоличността убива
Скитник
Страх от изстрел

   
ПУПЕНДО
PUPENDO
PUPENDO
Чехия, 2003, 126 мин, цветен

“Пупендо” е детска игра, в която шегаджия обещава нещо загадъчно и желано на жертвата си, а после я плясва силно по корема. Режисьорът Хржебейк използва тази жестока шега като метафора за неизпълнените обещания на комунизма.

"Бедржих Мара е много надарен скулптор, който заради някакво неясно политическо провинение е загубил бившето си престижно положение в Художествената академия; сега той едва свързва двата края, правейки керамични прасенца-касички. Мара живее с проницателната си, любяща съпруга Алена и двамата им сина в малък апартамент в Прага и всеки ден гребе с лодка по река Вълтава, за да стигне до порутеното си ателие на остров Либен. Бившата студентка на Мара от Академията, амбициозната Магда, е сключила много по-практичен брак с директора на гимназия Мила. Тази двойка действа също толкова дълбоко в комунистическата система, колкото Мара и Алена живеят извън нея. Скоро обстоятелствата събират отново бившите преподавател и студентка и срещите им се превръщат във форум за всякакви политически спорове и прояви на артистичен темперамент. И двамата искат да издигнат изкуството над политиката, но опитите им да го направят донасят само неприятности."
Джейн Шьотле

   
ЯН ХРЖЕБЕЙК
JAN HREBEJK
Чешки режисьор, роден в Прага през 1967 г. Завършва кинодраматургия в Пражката филмова академия (FAMU), където прави впечатление със студентските си филми. Работи постоянно със сценариста Петр Ярховски. Двамата са автори на сценария за дебюта на Ондржей Троян “Нека изпеем песен” (1990), както и на няколко епизода от ТВ сериала “Ергени”. Всеки от филмите им става хит и печели много награди. Хржебейк е издал книга с поезия, а за театралната трупа “Кашпар” е написал четири едноактни пиеси, озаглавени “Обикновени любови”. Поставя и на сцената на театър “Под Палмовку” в Прага. “Трябва да си помагаме” е номиниран за “Оскар” за чуждоезичен филм през 2000 г.
1989  1948 г. сл. н. е.
1993  Вълчи времена
1998  Чешка сода
1999  Юргани
2000  Трябва да си помагаме
2003  Пупендо
2004  Нагоре-надолу
2007  Плюшено мече
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by