English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
09.03, Вторник - 18:30, Дом на киното
Режисьор:  Горан Маркович
Оператор:  Предраг Попович
Сценарист:  Небойша Ромчевич
Продуцент:  Никола Мирков , Люба Джорджевич , Слободан Йочич
Музика:  Зоран Симянович
В ролите:  Марко Николич , Драган Петрович , Ненад Йездич , Никола Джуричко , Небойша Милованович , Ратко Танкосич
Продукция:  Viktorija Film/RTS
Световен разпространител:  Viktorija Film
Балканско кино
Извара в мармалада
Кал
Като лош сън
Кордонът
Любовни погледи
Лято в златната долина
Малък свят
Мария
На път към хана
Отчуждение
Професионалистът
Разпръснати писма
Резервни части

   
КОРДОНЪТ
KORDON
THE CORDON
Сърбия и Черна гора, 2003, 87 мин, цветен
Награди:  2003 - "Голямата награда" Монреал – Голямата награда на двете Америки

Началото на 1997 г. От четири месеца сръбският народ се мъчи да събори диктатора Слободан Милошевич чрез мирни демонстрации. Той обаче успява да се задържи на власт. Диктаторът обгражда протестиращите с полицейски кордони – групи яки биячи без никакви симпатии към своите съграждани, мъже, станали толкова безчувствени и жестоки, че нищо не им се вижда прекалено. Полицаите Змай, Църни, Дуле, Коле, Селяк и шофьорът им Урош си вършат работата, без да мислят, ръководени най-вече от умората и заповедите, които получават по радиостанцията. Животът им се е превърнал в порочен кръг от тичане след протестиращите, непрестанни побои над тях, след което сядат в студената си камионетка, хранят се с буламачи и отиват да се облекчат в близкия обществен парк под постоянен страх да не ги нападнат. За тях няма сън, топла вода или добри думи. Единствената им мотивация са епитетите на омразата, използвани от началниците им – в лицето на невидим командир, – за да ги надъхват все повече и повече. За тях демонстрантите са друг вид хора, на чиито провокации трябва да се отговаря с удари на палките и изстрели във въздуха. В крайна сметка тяхното изтощение и раздразнение надделяват над способността им да се владеят…

Мъчителна драматизация на гражданските безредици, която можем да сравним с “Кървава неделя” на Грийнграс, “Кордонът” на Маркович е доста въздействащ филм. Безмилостната правдивост и простичките морални послания насред насилието и объркването са универсални. Най-важно тук е все по-черният морален мрак на тресавището, в което живеят тези блюстители на закона; по време на действителните събития през 1997 г. Маркович е заснел редица документални кадри насред самите протести.
Еди Кокрел, сп. “Variety”

   
ГОРАН МАРКОВИЧ
GORAN MARKOVIC
Сръбски режисьор, роден в Белград през 1946 г. Учи кинорежисура в чешката филмова академия FAMU в Прага. След дипломирането си работи в Югославската телевизия, където режисира документални филми и около 50 телевизионни филма. Работи и като театрален режисьор. Той е един от най-известните югославски режисьори от „чешката школа”. В момента преподава във Факултета по драматични изкуства в Белград. Филмите му са показвани и многократно награждавани на различни фестивали по света.
1979  Национален клас
1981  Вариола Вера
1985  Тайванска канаста
1987  Вече видяно
1988  Сборен център
1989  Отражения
1992  Тито и аз
1995  Еуфорична трагедия
2001  Сърбия, година нула
2003  Кордонът
2008  Турнето
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by