English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
Режисьор:  Душан Ковачевич
Оператор:  Божидар Николич
Сценарист:  Душан Ковачевич
Продуцент:  Дея Вражалиц , Предраг Яковлевич
Музика:  Момило Баягич
В ролите:  Бора Тодорович , Бранислав Лечич , Наташа Нинкович , Драган Йованович , Йосиф Татич , Сергей Трифунович
Продукция:  Predstavlja
Световен разпространител:  VANS
Балканско кино
Извара в мармалада
Кал
Като лош сън
Кордонът
Любовни погледи
Лято в златната долина
Малък свят
Мария
На път към хана
Отчуждение
Професионалистът
Разпръснати писма
Резервни части

   
ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ
PROFESIONALAC
THE PROFESSIONAL
Сърбия и Черна гора, 2003, 104 мин, цветен
Награди:  2003 - "Най-добър сценарий" и наградата на ФИПРЕССИ - Монреал

Тея - бивш университетски професор, писател и бохем, член на белградския интелектуален елит и яростен противник на режима на Милошевич, понастоящем е директор на голяма издателска къща.
Лука - бивш агент на сръбските тайни служби, понастоящем шофьор на такси. Мисията му за последните десет години е била да бъде ежедневно неотлъчна сянка на Тея, да пише доклади за поведението и действията му, да го наблюдава дори в най-интимните моменти от живота му. Един ден Лука пристига неканен в кабинета на Тея. От тази неочаквана среща се ражда често трогателната и понякога неустоимо комична хроника на един исторически период, изпълнен с трагични събития и мрачни разкази за войната; историята на борбата за свобода в една държава в края на XX в.

“Язвителна черна комедия, която вкарва голямата картина на 90-те (катастрофално десетилетие за бившите югославски републики) в умело измислена по-дребна рамка, “Професионалистът” е блестящ режисьорски филм на сръбския театрален, кино- и телевизионен сценарист Ковачевич. Доразвит и обновен по пиесата му, филмът достига онзи вид комичен сюрреализъм, който Кустурица изля в епоса по сценарий на Ковачевич “Ъндърграунд”.
Денис Харви, сп. “Variety”

   
ДУШАН КОВАЧЕВИЧ
DUSAN KOVACEVIC
Драматург, роден през 1948 г. Завършва Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград. Един от най-влиятелните сръбски драматурзи и театрални директори, написал и няколко сценария за филми, отличени с международни награди. През 1983 г. режисьорският му дебют “Балкански шпионин” печели наградата за сценарий в Монреал.

1981  Балкански шпионин
2003  Професионалистът
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by