English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
06.03, Събота - 21:00, Дом на киното
Режисьор:  Нури Бигле Джейлан
Оператор:  Нури Бигле Джейлан
Сценарист:  Нури Бигле Джейлан
Продуцент:  Нури Бигле Джейлан
В ролите:  Музафер Йоздемир , Мехмет Емин Топрак , Зухал Еркая
Продукция:  NBC Film
Световен разпространител:  NBC Film
Балканско кино
Извара в мармалада
Кал
Като лош сън
Кордонът
Любовни погледи
Лято в златната долина
Малък свят
Мария
На път към хана
Отчуждение
Професионалистът
Разпръснати писма
Резервни части

   
ОТЧУЖДЕНИЕ
UZAK
DISTANT
Турция, 2003, 109 мин, цветен
Награди:  2003 - "Голямата награда на журито" Кан '03 и за най-добър актьор, поделена между Музафер Йоздемир и Мехмет Емин Топрак; 3 награди в Истанбул '03 – за най-добър турски филм, турски режисьор и на ФИПРЕССИ; Сан Себастиан '03 – Наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината; Номинация за Европейската филмова награда за режисура

Статутът на Нури Билге Джейлан се издигна главозамайващо след шумния успех сред кинокритиката на първите му два филма: интимния, изящно заснет “Градчето” и елегантно смирения “Облаци през май”. “Дистанция” затвърждава високата позиция на режисьора. Контролът му върху филмовия ритъм и усетът му за деликатните детайли изпъкват ярко в това мрачно, но визуално величествено размишление върху дистанцията между двама необщителни мъже.

Докато “Облаци през май” бе филм за снимането на филми, “Дистанция” изследва кристалната неподвижност на фотографията – призванието на мъжа на средна възраст на име Махмут. В неговия професионално успешен, но отшелнически живот се появява Юсуф – безработният братовчед на Махмут от малко провинциално градче. Юсуф има неясни планове да си намери работа на някой кораб, вярвайки, че удовлетворението от живота го чака някъде далеч оттук. Макар че по-младият човек се старае да не нарушава педантичните навици на своя домакин, братовчедите неизбежно се намесват в личния си живот. Разкрито е маниакалното философско отчуждение на Махмут, който се опитва да държи света по-далеч от себе си чрез ритуални жестове.

"Елегантните кадри на Джейлан и меланхоличният, дълбоко замислен тон извикват алюзии с Тарковски, когото Джейлан сочи като свой вдъхновител. Съзерцателният ритъм и оскъдният диалог придават на филма атмосфера на смазваща самота. Той деликатно изследва разпада на социалните връзки, характерен за жителите на големите градове, които отчаяно разчитат единствено на себе си."
Димитри Ейпидес

   
НУРИ БИГЛЕ ДЖЕЙЛАН
Турски режисьор, роден през 1959 г. в Истанбул. Завършва факултета по инженерство в Босфорския университет и след това учи кинорежисура в университета „Мимар Синан”, Истанбул. След късометражния Какавида идват три пълнометражни игрални филма, които съставляват неговата „трилогия на диренето”: Градче, Облаци през май и Отчуждение. Градче е показан на фестивали из цял свят и печели многобройни награди. Отчуждение печели множество национални и международни награди, включително и Голямата награда на журито и Наградата за най-добър актьор на международния фестивал в Кан. През 2006 г. Джейлан прави Климати, който печели Наградата на ФИПРЕСИ на фестивала в Кан.
1995  Буба – short
1998  Градчето
1999  Облаци през май
2003  Отчуждение
2006  Климати
2008  Три маймуни
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by