English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
18.03, Четвъртък - 21:00, Люмиер
19.03, Петък - 16:00, Дом на киното
Режисьор:  Уонг Карвай
Оператор:  Кристофър Дойл
Сценарист:  Уонг Карвай
Продуцент:  Чан Йечен , Уонг Карвай
В ролите:  Леон Лаймин , Такаши Канеширо , Чарли Йънг , Карън Мок
Продукция:  Jet Tone
Световен разпространител:  Fortissimo Film Sales
Уон Карвай
В настроение за любов
Диви дни
Докато сълзите капят
Паднали ангели
Чункин експрес
Щастливи заедно

   
ПАДНАЛИ АНГЕЛИ
DUO LUO TIAN SHI
FALLEN ANGELS
Хонконг, 1995, 95 мин, цветен
Награди:  1995 - "Хонконгски филмови награди" за поддържаща актриса на Карън Мок, за операторско майсторство и за музика

След “Чункин Експрес” с този филм поразителният Уон Карвай изгражда своя най-трескав и динамичен портрет на хонконгските улици. Професионален наемен убиец, неговата разкошна агентка и ням бивш затворник, който нахлува в магазини след края на работното време и принуждава клиентите да купуват стоките им, са някои от запомнящите се персонажи, препускащи шеметно през безкрайните нощи на озарения от неоновите светлини град, търсейки любов и намирайки сензации.

С виртуозната операторска работа на Кристофър Дойл, снимащ с ръчна камера, тази супердинамична творба утвърждава позицията на Уон като най-добрия поет на неосъществените връзки.

   
УОНГ КАРВАЙ
WONG KAR-WAI
Уон Карвай е роден през 1958 година в Шанхай. Когато е на 5 години родителите му се преместват в Хонг Конг. Той учи графичен дизайн в политехническото училище и се занимава с фотография, след което постъпва в департамента по сценаристика на HK-TVB (Хонг Конг TV бродкастинг). Първият си сценарий реализира през 1982. Дотогава във филмовите среди е известен като "човекът за идеи". Асистира на известни хонконгски режисьори и навлиза в киното заедно с други кинаджии като Джейкъб Чън, Стенли Куан, които оформят силната тройка на така наречената "втора вълна" в хонконгското кино. Уон Карвай изненадва всички с дебютния си филм As Tears Go By ("Докато сълзите капят" - 1988). Филмът е замислен като обичаен гангстерски екшън, но сюжетът най-неочаквано прави резки завои към лиричното и сантименталното - до такава степен, че стрелбата на екрана е пропорционална на целувките. Успехът сред зрителите е повече от неочакван, а критиката високо оценява визуалния стил на Уон Карвай. Тогава го наричат "единственият арт-режисьор". Със следващия си филм Days of Being Wild ("Диви дни” - 1991) Уон Карвай отново изненадва - дългата и объркана любовна история, развиваща се из излъчващите хлад улици и кафенета на Хонг Конг не се харесва нито на публиката, нито на продуцентите. Въпреки това, филмът се радва на успех в Корея и Европа и получава множество награди. Това вдъхновява режисьора и след няколко години той снима две съвсем различни истории Ashes of Time ("Пепелта на времето" - 1994) и Chungking Express ("Чункин експрес" - 1994). Последното заглавие впечатлява Куентин Тарантино и той кани Уон Карвай в Америка, където името на азиатеца е все още непознато (главната героиня на филма поразително напомня Амели на Жан-Пиер Жьоне). С Fallen Angels ("Паднали ангели" - 1995) режисьорът се завръща на азиатския екран. А през 1997 прави тотално неочакван за него филм Happy Тоgether ("Щастливи заедно"). Действието в тази хомосексуална история се развива в Буенос Айрес. Именно с тази кинотворба той получава и първия си важен международен приз - награда за най-добра режисура на фестивала в Кан.
1988  Докато сълзите капят
1991  Диви дни
1994  Чункин експрес
1994  Пепелта на времето
1995  Паднали ангели
1997  Щастливи заедно
2000  В настроение за любов
2004  2046
2004  Ерос – новелата "Ръката"
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by