English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
15.03, Понеделник - 21:00, Люмиер
17.03, Сряда - 16:00, Дом на киното
Режисьор:  Уонг Карвай
Оператор:  Лау Вайкеун
Сценарист:  Уонг Карвай
Продуцент:  Роувър Тан
Музика:  Чун Тинят , Теди Робин Куон
В ролите:  Анди Лау , Джаки Чеун , Маги Чеун , Алекс Ман
Уон Карвай
В настроение за любов
Диви дни
Докато сълзите капят
Паднали ангели
Чункин експрес
Щастливи заедно

   
ДОКАТО СЪЛЗИТЕ КАПЯТ
WONG GOK KA MOON
AS TEARS GO BY
Хонконг, 1988, 100 мин, цветен
Награди:  0 - "Награда за поддържаща актриса" 2 Хонконгски филмови награди – за поддържащ актьор на Джаки Чеун и за сценография

Режисьорският дебют на Уонг Карвай “Докато сълзите капят” е визуално поразяващ романтичен трилър за триадите. Един ден гангстерът Уа е посетен от красивата си братовчедка Нгор, която е дошла от остров Лантау в Каулун, за да лекува белите си дробове. Избухливият мъж и плахото момиче нямат почти нищо общо и в началото едва общуват, но постепенно започват да свикват един с друг. Приятелят на Уа – Флай, има много избухлив нрав, но Уа винаги застава непоклатимо до него. След като известно време се колебае, Уа в крайна сметка решава да посети Нгор в Лантау. Връзката между двамата сякаш е на път да разцъфти в истинска любовна история. Флай обаче отново се е забъркал в неприятности и този път намесата на Уа да го спаси вбесява безумния шеф на триада Тони. Гангстерът и хората му жестоко пребиват и унижават Уа и Флай, карайки втория да приеме задача, изпращаща го на почти сигурна смърт.

   
УОНГ КАРВАЙ
WONG KAR-WAI
Уон Карвай е роден през 1958 година в Шанхай. Когато е на 5 години родителите му се преместват в Хонг Конг. Той учи графичен дизайн в политехническото училище и се занимава с фотография, след което постъпва в департамента по сценаристика на HK-TVB (Хонг Конг TV бродкастинг). Първият си сценарий реализира през 1982. Дотогава във филмовите среди е известен като "човекът за идеи". Асистира на известни хонконгски режисьори и навлиза в киното заедно с други кинаджии като Джейкъб Чън, Стенли Куан, които оформят силната тройка на така наречената "втора вълна" в хонконгското кино. Уон Карвай изненадва всички с дебютния си филм As Tears Go By ("Докато сълзите капят" - 1988). Филмът е замислен като обичаен гангстерски екшън, но сюжетът най-неочаквано прави резки завои към лиричното и сантименталното - до такава степен, че стрелбата на екрана е пропорционална на целувките. Успехът сред зрителите е повече от неочакван, а критиката високо оценява визуалния стил на Уон Карвай. Тогава го наричат "единственият арт-режисьор". Със следващия си филм Days of Being Wild ("Диви дни” - 1991) Уон Карвай отново изненадва - дългата и объркана любовна история, развиваща се из излъчващите хлад улици и кафенета на Хонг Конг не се харесва нито на публиката, нито на продуцентите. Въпреки това, филмът се радва на успех в Корея и Европа и получава множество награди. Това вдъхновява режисьора и след няколко години той снима две съвсем различни истории Ashes of Time ("Пепелта на времето" - 1994) и Chungking Express ("Чункин експрес" - 1994). Последното заглавие впечатлява Куентин Тарантино и той кани Уон Карвай в Америка, където името на азиатеца е все още непознато (главната героиня на филма поразително напомня Амели на Жан-Пиер Жьоне). С Fallen Angels ("Паднали ангели" - 1995) режисьорът се завръща на азиатския екран. А през 1997 прави тотално неочакван за него филм Happy Тоgether ("Щастливи заедно"). Действието в тази хомосексуална история се развива в Буенос Айрес. Именно с тази кинотворба той получава и първия си важен международен приз - награда за най-добра режисура на фестивала в Кан.
1988  Докато сълзите капят
1991  Диви дни
1994  Чункин експрес
1994  Пепелта на времето
1995  Паднали ангели
1997  Щастливи заедно
2000  В настроение за любов
2004  2046
2004  Ерос – новелата "Ръката"
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by