English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
09.03, Вторник - 21:00, Дом на киното
10.03, Сряда - 10:00, Люмиер
Режисьор:  Марко Белокио
Оператор:  Паскуале Мари
Сценарист:  Марко Белокио
Продуцент:  Марко Белокио , Серджо Пелоне
Музика:  Рикардо Джани
В ролите:  Мая Санса , Луиджи ло Кашо , Роберто Херлицка , Паоло Бригуля , Пиер Джорджо Белокио , Джовани Калканьо
Продукция:  Filmalbatros/RAI Cinema
Световен разпространител:  Celluloid Dreams
Гала Прожекции и предпремиери
В неизвестност
Детски игри
Добрият крадец
Добър ден, нощ
Догвил
Домът на глупаците
Завръщане
Куфарите на Тълс Лупър. Епизод 1: Историята за Моаб
Младият Адам
По тази земя
Розенщрасе
Студена планина

   
ДОБЪР ДЕН, НОЩ
BUONGIORNO, NOTTE
GOOD MORNING, NIGHT
Италия, 2003, 106 мин, черно-бял, цветен
Награди:  Венеция 2003 - "Най-добър сценарий" - награда за индивидуален принос за сценария; Европейската филмова награда на ФИПРЕССИ

Отвличането и убийството на Алдо Моро - бившия италиански премиер и председател на Християндемократическата партия, е катастрофално събитие, което никой италианец не може да забрави. Моро е взет за заложник от членове на “Червените бригади” през март 1978 г. Близо два месеца минават в безполезни преговори. Надупченото му от куршуми тяло е намерено на 9 май след анонимно обаждане до властите. Извършено е шокиращо престъпление и Италия е пред прага на политически хаос. Марко Белокио ни връща към този смутен период от италианската история с “Добър ден, нощ”, създавайки филм с изключителна комплексност и съкрушително емоционално въздействие. Филмът проследява четиримата членове на “Червените бригади”, които тайно наемат апартамент, подготвят го за целта си и извършват отвличането, довеждайки ужасения Моро в своето скривалище.

Белокио – един от най-големите живи италиански режисьори – се движи през този сложен терен с изключителна чувствителност. Без да дава морална оценка, филмът е по-скоро изследване. В ръцете на режисьора Моро получава висок статут като човек, борещ се със своя католицизъм, чувствата към своето семейство и в крайна сметка със съзнанието, че е смъртен. В мащабността на “Добро утро, нощ” има както величественост, така и интимност, има съчувствие и рядко срещано разбиране.

   
МАРКО БЕЛОКИО
MARCO BELLOCCHIO
Италиански режисьор, роден в Пиаченца през 1939 г. През 1959 г. прекъсва следването си по философия и се записва в Експерименталния център по кино в Рим. През 1961 и 1962 г. продуцира три късометражни филма, след което се мести в Лондон, където посещава Училището по изящни изкуства “Слейд”. Става известен още с първия си филм – “Юмруци в джобовете”, показан през 1965 г. на фестивала в Локарно.
1965  Юмруци в джобовете
1971  В името на бащата
1979  Скок в празното
1984  Хенри IV
1986  Дяволът в плътта
1997  Принцът на Хомбург
1999  Дойката
2002  Часът на религията (Усмивката на майка ми)
2003  Добро утро, нощ
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by