English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
05.03, Петък - 18:00, Дом на киното
06.03, Събота - 13:30, Люмиер
Режисьор:  Маргарете фон Трота
Оператор:  Франц Рат
Сценарист:  Маргарете фон Трота , Памела Кац
Продуцент:  Рихард Шопс , Хенрик Майер , Маркус Цимер
Музика:  Лоек Дикер
В ролите:  Катя Рийман , Мария Шрадер , Мартин Файфел , Юрген Фогел , Юта Лампе , Дорис Шаде , Федя ван Хует , Юта Ваховяк , Ян Деклер
Продукция:  Studio Hamburg Letterbox Filmproduktion-TeleMunchen/Get Reel Prods.
Световен разпространител:  Студио Канал
Гала Прожекции и предпремиери
В неизвестност
Детски игри
Добрият крадец
Добър ден, нощ
Догвил
Домът на глупаците
Завръщане
Куфарите на Тълс Лупър. Епизод 1: Историята за Моаб
Младият Адам
По тази земя
Розенщрасе
Студена планина

   
РОЗЕНЩРАСЕ
ROSENSTRASSE
THE WOMEN OF ROSENSTRASSE
, 2003, 135 мин, цветен

Маргарете фон Трота е открила вдъхновението за дълбоко вълнуващия си филм “Розенщрасе” в малко известно събитие от историята на Германия. Съпрузите-евреи със съпруги-арийки са били защитени от депортиране в концентрационните лагери. Но по време на “окончателното прибиране” през зимата на 1943 г. много от тези защитени евреи внезапно са били откарани в център за задържане на Розенщрасе - улица в Берлин. В последвалия двуседмичен протест жените им накарали SS и дори самия Трети райх да отстъпят.

Несравнимата Фон Трота използва тези събития, за да разкаже въздействащата си история. Тя започва в наши дни в Ню Йорк, където възрастната Рут провежда бдение за наскоро починалия си съпруг. Дъщерята на Рут - 33-годишната Хана, наблюдава как у майка й настъпват изключителни промени и тя се обръща към еврейски традиции, които никога дотогава не е спазвала. Пристигането на далечна братовчедка подтиква обърканата Хана да се опита да научи нещо повече за миналото на майка си, пазено от нея дълги години като мрачна тайна. Тя заминава за Берлин и онова, което открива там, изважда на бял свят удивителната истина за годините, прекарани от Рут в разкъсваната от войната Германия.

   
МАРГАРЕТЕ ФОН ТРОТА
MARGARETHE VON TROTTA
Германска режисьорка, родена през 1942 г. в Берлин. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи за различни немски театри. През 1972 г. получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф Strohfeuer. Изгубената чест на Катарина Блум (1975) е режисьорският й дебют, заснет заедно с тогавашния й съпруг Шльондорф (с когото живеят между 1971 и 1991 г.). Кариерата й е белязана от куп награди, превърнали я в най-успешната жена режисьор в Германия.
1975  Изгубената чест на Катарина Блум
1978  Второто пробуждане на Криста Клагес
1979  Сестри или Баланс на щастието
1981  Оловно време
1986  Роза Люксембург
1988  Страх и любов
1990  Африканката
1993  Дългото мълчание
1995  Обещанието
2003  Розенщрасе
2006  Аз съм другата
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by