English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
06.03, Събота - 20:00, НДК - Зала 1
07.03, Неделя - 10:00, Люмиер
Режисьор:  Андрей Кончаловски
Оператор:  Сергей Козлов
Сценарист:  Андрей Кончаловски
Продуцент:  Андрей Кончаловски , Феликс Клейман
Музика: 
В ролите:  Юлия Висоцка , Султан Ислямов , Станислав Варки , Владас Багдонас , Евгений Миронов , Елена Фомина , Брайън Адамс
Продукция:  Persona/Hachette Premiere et Cie/Bac Films
Световен разпространител:  Roissy Films
Гала Прожекции и предпремиери
В неизвестност
Детски игри
Добрият крадец
Добър ден, нощ
Догвил
Домът на глупаците
Завръщане
Куфарите на Тълс Лупър. Епизод 1: Историята за Моаб
Младият Адам
По тази земя
Розенщрасе
Студена планина

   
ДОМЪТ НА ГЛУПАЦИТЕ
ДОМ ДУРАКОВ
HOUSE OF FOOLS
, 2002, 104 мин, цветен
Награди:  Венеция 2002 - "Голямата награда на журито" и Наградата на УНИЦЕФ

Действието се развива през 1996 г. по време на първата война в Чечня в психиатрична клиника, разположена близо до границата. Яна и останалите пациенти живеят там, без да подозират за предстоящите събития, но са озадачени, когато влакът, радвал ги всяка нощ досега, не минава. На следващата сутрин откриват, че медицинският персонал е изчезнал. Настъпва хаос – някои решават да избягат, но тътенът на близките бомбардировки ги връща в сградата, която възприемат като свой дом. Яна намира убежище в света на мечтите със своя акордеон и песните на Брайън Адамс. Когато група войници се настаняват в клиниката, Яна се влюбва в един от тях, но се бои, че ще сломи сърцето на Брайън Адамс, ако се омъжи за него. Руските бойци пренасят войната в психиатрията, а Яна може само да свири на акордеона си и да се моли мирът да се възцари отново.

“Развихрил се в своя нехоливудски стил, в “Домът на глупаците” Андрей Кончаловски рисува войната между Русия и Чечня като конфликт между безумци, в сравнение с които обитателите на психиатричната клиника са напълно нормални хора. Тази ексцентрична приказка притежава комично-гротескната привлекателност на филм на Фелини и би допаднала на подбрана аудитория.”
Дебора Йънг, сп. “Variety”

   
АНДРЕЙ КОНЧАЛОВСКИ
ANDREI KONCHALOVSKY
Руски режисьор, роден през 1937 г. в Москва. Син на известния руски поет Сергей Михалков и по-голям брат на режисьора Никита Михалков. Дебютира през 1965 г. с Първият учител, последван от забранения Историята на Ася Клячина…, екранизациите Дворянско гнездо по Тургенев и Вуйчо Ваньо по Чехов, поетичната мелодрама Романс за влюбени и епоса Сибириада. Кончаловски емигрира и започва да работи в САЩ, където успява да се наложи след успеха на Любовниците на Мария, Влакът беглец, Соло дует, Срамежливи хора и Хоумър и Еди. Завръща се в родината си през 1992 г. с копродукцията за Сталин Вътрешен кръг, последван от продължението на историята на Ася Клячина с Кокошчица Ряба. Поставя театрални, оперни и балетни спектакли както в Русия, така и в Париж, Милано и Ню Йорк. Носител е на многобройни престижни национални и международни награди.
1969  Дворянско гнездо
1970  Вуйчо Ваньо
1974  Романс за влюбени
1978  Сибириада
1985  Влакът беглец
1989  Хоумър и Еди
1991  Вътрешен кръг
1994  Кокошчица Ряба
2004  Домът на глупците
2007  Лустро
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by