English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
09.03, Вторник - 21:00, Люмиер
Режисьор:  Мортен Тилдум
Оператор:  Джон Андреас Андерсен
Сценарист:  Ларс Гудместад
Продуцент:  Гудни Хумелвол
Музика:  Ларс Лило-Стенберг
В ролите:  Николай Клеве Брох , Аксел Хени , Пиа Тьелта , Андерс Кристиансен
Продукция:  Happy Endings
Световен разпространител:  Горан Радованович
Основна Програма / Международен Конкурс
16 години алкохол
Коктебел
Лято в златната долина
Мария
Мила от Марс
Милуоки, щата Минесота
Невъзможно
Оцеляване
Победена
Приятели
Реконструкция
Санса
Часовете на деня
Шулце свири блус

   
ПРИЯТЕЛИ
BUDDY
BUDDY
Норвегия, 2003, 101 мин, цветен
Награди:  Карлови Вари 2003 - "Награда на публиката за най-популярен филм на фестивала" Номинация за "Аманда" '03 (норвежкия "Оскар") за дебют

Тази добронамерена история за повратен момент в живота се превърна в голям хит, когато бе показана за първи път в конкурсната програма на фестивала в Карлови Вари тази година. Кристофер и Геир са двама приятели на по двайсетина години, мързеливи и без особени амбиции. Те окачват билбордове, но тази работа е само колкото да убиват времето си до следващото шляене, а в случая с Кристофер – за да не го навиква приятелката му. Когато двамата си намират квартира заедно с по-резервирания уеб-дизайнер Стиг, внасят свеж полъх в затворения му живот и тримата си допадат чудесно. Кристофер редовно записва ежедневието им в своите видеодневници и един ден няколко от касетите му попадат в ръцете на телевизионен шеф. Скоро момчетата стават герои на деня в “реалната телевизия”, но макар и в началото да се наслаждават на дребната си популярност, постепенно започва да ги дразни вмешателството в личния им живот.

"Темите за приятелството, любовта и верността са изследвани отблизо - умело и със симпатия. Режисьорът Мортен Тилдум и младият му актьорски състав са налучкали верния тон – енергичен, забавен и проницателен. Удоволствие е да наблюдаваш тези персонажи – приятни, забавни, всеки със своите недостатъци, но най-хубавото е, че “Приятел” намира точния баланс между поуката и утвърждаването на основните човешки достойнства."
Сандра Хеброн

   
МОРТЕН ТИЛДУМ
MORTEN TYLDUM
Датски режисьор, роден през 1967 г. Завършва Нюйоркския университет, а след това работи за телевизия NRK и детската й програма U, за която снима няколко документални филма. Привлича вниманието със среднометражния ТВ филм “Прави каквото трябва – да става каквото ще” (1996), разказващ за рок музикант, припомнящ си своя живот, след като излиза от затвора. Успешна е новелата му “Дясно” от проекта, иронично илюстриращ модерната идеология, “Утопия: Никой не е съвършен в съвършената страна” (2002), с който печели 3 награди на фестивала в Манхайм-Хайделберг - на ФИПРЕССИ, Специалната награда на името на Фасбиндер и на собствениците на независими кина.
2003  Приятели
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by