English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
10.03, Сряда - 16:00, Люмиер
Режисьор:  Рут Мадер
Оператор:  Бернард Келер , Слободан Търнинич
Сценарист:  Рут Мадер , Мартин Лайденфрост , Барбара Алберт
Продуцент:  Рут Мадер
В ролите:  Александра Юста , Готфрид Брайтфус , Маргит Вробел
Продукция:  Struggle Films/Amour Fou Filmproduktion
Световен разпространител:  Австрийска филмова комисия
Основна Програма / Международен Конкурс
16 години алкохол
Коктебел
Лято в златната долина
Мария
Мила от Марс
Милуоки, щата Минесота
Невъзможно
Оцеляване
Победена
Приятели
Реконструкция
Санса
Часовете на деня
Шулце свири блус

   
ОЦЕЛЯВАНЕ
STRUGGLE
STRUGGLE
Австрия, 2003, 76 мин, цветен
Награди:  2003 - "Наградата на ФИПРЕССИ" "Молодист"

Ева се опитва да спаси дъщеря си от безнадеждно бъдеще в Полша, като се хваща на работа в Австрия. Там бере ягоди, корми пуйки и работи като чистачка. Съществуването й е сведено до задоволяване само на насъщните нужди и тя трябва бързо да се научи как да избягва опасностите и да се възползва от предоставените й възможности. Във втората половина на филма централно място заема историята на Маролд – застаряващ агент по недвижими имоти от Виена. Той няма финансовите притеснения на Ева, но се бори с провален брак и болезненото отчуждение от дъщеря си. И Ева, и Маролд са физически уязвими – Ева заради несигурната си възможност да задоволи материалните си нужди, а Маролд, защото затъпяващата му изолация го кара да изследва тялото си, за да почувства нещо. Когато двамата се срещат, отчаянието им ги тласка към още по-големи крайности.

"Мадер е вдъхновена да заснеме “Оцеляване”, когато научава, че работници от Полша, Словакия и Румъния се стичат, за да прекарат шест седмици в изнурителен, ниско платен труд по ягодовите полета на Австрия. В своя дебютен филм Мадер внася автентичност и поразително естетическо усещане в основната човешка битка между волята за живот и огромното изкушение да се предадеш."
Димитри Ейпидес

   
РУТ МАДЕР
Австрийска режисьорка, родена през 1974 г. във Виена. Учи във Виенската филмова академия и работи като асистент и кастинг-режисьор в игралното кино и рекламата. Започва самостоятелната си кариера с късометражния филм “Gfrasta”, за който печели наградата “Макс Офюлс” на фестивала в Саарбрюкен. Заснела е и документалните филми “Крайна спирка Обдахиос” и “Готов за какво?”, както и късометражните “Километър 123.5” и “Нулев дефицит”. Игралният й дебют “Оцеляване” разкрива уменията й от документалното кино и е базиран на нейни лични изживявания (баща й е имал приятелка от Източна Европа, която е търсела по-добър живот в Австрия).
1992  Крайна спирка Обдахиос – docu
1994  Километър 123.5 – short
1997  Готов за какво? – docu
1999  Gfrasta – short
2001  Нулев дефицит – short
2003  Оцеляване
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by