English | Български | Пишете ни 
 
 
Фест 2004 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
 
 
09.03, Вторник - 18:30, Люмиер
Режисьор:  Хайме Росалес
Оператор:  Оскар Дуран
Сценарист:  Хайме Росалес , Енрик Руфа
Продуцент:  Рикар Фигерас , Хайме Росалес
В ролите:  Алекс Брендемюл , Агата Рока , Мария Антония Мартинес , Папе Монсориу , Висенте Ромеро , Ирене Белса
Продукция:  Fresdeval Films/In Vitro Films
Основна Програма / Международен Конкурс
16 години алкохол
Коктебел
Лято в златната долина
Мария
Мила от Марс
Милуоки, щата Минесота
Невъзможно
Оцеляване
Победена
Приятели
Реконструкция
Санса
Часовете на деня
Шулце свири блус

   
ЧАСОВЕТЕ НА ДЕНЯ
LAS HORAS DEL DIA
THE HOURS OF THE DAY
Испания, 2003, 101 мин, цветен
Награди:  Кан 2003 - "Наградата на ФИПРЕССИ" в секция "14-дневка на режисьорите"

С нетрадиционното си повествование дебютният филм на Хайме Росалес “Ежедневие” сигнализира за нова посока в испанското кино. Строг и сдържан, той пренася на екрана пълната скука на еднообразното ежедневие, докато наблюдаваме психопата Абел (плашещо бляскаво изпълнение на Алех Брендемюл), който рутинно изпълнява своята обикновена, всекидневна дейност. Вдъхновен от новинарски статии за убийци, които изглеждат като “нормални хора”, Росалес рисува портрет на привидно “нормален” сериен убиец с напълно достоверен резултат.
Абел е дълбоко потиснат социопат, който държи магазинче за дрехи; той си пада малко мамино синче и има банална връзка с приятелката си Тере. На нея й писва от неумолимо скучния му подход към живота и го зарязва. Грубостта на Абел е забелязана и от най-добрия му приятел Маркос, който в крайна сметка също скъсва всички връзки с него. Отношенията му с Трини, която работи при него, са не по-малко неловки: той иска да затвори магазинчето и се опитва да преметне Трини, като й предлага минимално обезщетение. Понякога (зрителят така и не успява да го предвиди) той убива хора също тъй безстрастно, както мие и чиниите.

"Една от най-поразяващите характеристики във филма на Росалес е качеството на актьорската игра. Непринуденият му стил е подпомогнат от фиксираната камера; наличното осветление и озвучаване също подсилват реализма на филма. Напълно досадните задачи и тривиалните разговори си сътрудничат, за да ни представят един напълно убедителен поглед върху живота на серийния убиец."
Диана Санчес

   
ХАЙМЕ РОСАЛЕС
JAIME ROSALES
Испански режисьор, роден в Барселона, където завършва икономика в Университета ЕСАДЕ. След като започва кариерата си като сценарист за киното и телевизията, той получава стипендия за престижното Международно филмово училище в Сан Антонио де лос Баньос, Куба. След това продължава образованието си в Австралийското училище за кино, телевизия и радио. Продължава да работи като сценарист до 2001 г., когато е сред създателите на продуцентската компания “Fresdeal Films”. Преди да дебютира с “Часовете на деня”, е заснел няколко късометражни филма.
2003  Часовете на деня
 
© 2004 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by